Fotografiranje portreta

Fotografiranje portreta

Details

Profesionalna portretna fotografija s osobnom umjetničkom notom

Portretna fotografija ne prenosi samo izgled i karakter osobe na slici, već i trenutak u njenom životu, a ponekad i čitavo razdoblje.

Bez obzira da li je riječ o poslovnoj ili prirodnoj, spontanoj fotografiji portreta, određena se svojstva ponavljaju. Prve i najbitnije su oči. Oči subjekta moraju biti u fokusu, čak i ako su drugi dijelovi osobe mutni. Najčešće osoba čiji se portret snima gleda direktno u objektiv. Kod promatrača fotografije to izaziva emocije i povezanost sa osobom na slici. No, ako gleda u nekom drugom pravcu, publika se može pitati što osoba na fotografiji promatra, koga gleda, što proživljava u tom trenutku.

Pozadina i okolina kod fotografiranja portreta

Kao i kod ostalih vrsta fotografije, pozadina i okoliš mogu naglasiti subjekt ili mu dati sasvim drugi kontekst. Kod poslovnih foto portreta, lokacija fotografiranja će najčešće biti radno mjesto osobe, ured, lokal ili tvornica, na primjer. Osobni, privatni portreti ne moraju nužno biti snimljeni u domu osobe koju snimamo. S obzirom da je u ovom slučaju naglasak na spontanosti i prirodnoj, opuštenoj atmosferi, snimanje se može obaviti na ulici ili u parku.

Opuštenost i atmosfera prilikom fotografiranja

Opuštenost igra bitnu ulogu kod fotografiranja portreta – neprirodni se izrazi lica lako uoče. Zbog toga je uspostava iskrenog odnosa između fotografa i subjekta jako bitna. Opuštenost se osim humorom najčešće postiže tako da osoba koja se snima radi ono što voli.

Portretna fotografija kao umjetnost

S druge strane, umjetnička portretna fotografija prenosi viziju fotografa kao umjetnika. Ona će u konačnici biti uokvirena i stavljena na zid. Umjetnički foto portreti hvataju trenutak u kojem osoba na slici proživljava emocije koje su fotografu zapele za oko.

Bilo da ste zainteresirani za profesionalnu ili umjetničku portretnu fotografiju, kontaktirajte nas. Bit ćete ugodno iznenađeni konačnim rezultatom i imati foto portret za vječnost.